Followers

Pilihan Anda!

Tuesday, June 06, 2017

Sebab Buah Pinggang Rosak

AR.HALIMI HEALTHY HOME CONSULT:
SEBAB BUAH PINGGANG ROSAK !

Sakit mata memandang, sakit lagi bahu memikul. Kasihan kalau tengok pesakit buah pinggang. Di tebuk perut untuk 'Peritoneal dialysis'. Di operate utk AV Fistula. Menahan sakit di cucuk setiap 2 hari sekali utk mencari urat darah menyambung ke mesin dialysis. Kurang darah. Susah bernafas akibat air banyak yang berkumpul dalam badan dan pelbagai komplikasi lain..

Bila tengok orang, tak berapa rasa, tapi kalau berlaku pada ahli keluarga atau diri sendiri, barulah tahu  -
how they suffer!

Saya tidak mahu itu kesudahan hidup saya. Saya juga tidak mahu ia berlaku pada keluarga & anda semua. It's really PAINFUL! Jaga diri kerana jika kita perlu menjalani dialysis setiap 2-3 hari sekali, semua anggota keluarga akan merasa kesulitannnya..
Take Care Of Our Own Kidney!

Faktor yang merosakkan Buah Pinggang:

1• Kerap tahan kencing

2• Kurang minum air

3• Suka makan makanan masin

4• Suka minum minuman bergas.

5• Kerap kena jangkitan 'kencing kotor' (Urinary
Track Infection) dan tidak dirawat dengan sempurna.

6• Kerap makan daging dan Seafood
(Tinggi Uric Acid)

7• Kerap makan Pil Tahan Sakit

8• Merokok

9• Obesiti

10• Alkohol

11• Penyakit Darah Tinggi dan Kencing Manis yang Tidak terkawal..

Buah Pinggang Kita. Amanah Allah.. jgn jadikn ia  sebahagian dari statistik Pesakit Buah Pinggang Kronik!

Mengapa Rasulullah saw menganjurkn umatnya utk tidak minum sambil berdiri? Dlm perubatan tubuh manusia terdapat penapis yg dipanggil sbg penyaring Sfringer. Saringan tersebut dpt terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. Air yg kita minum blm tentu 100% disteril utk diolah tubuh. Bila kita minum sambil berdiri, maka air tidak tersaring oleh penapis krn tertutup. Air yg tak tersaring terus masuk ke pundi kencing, yg dpt menyebabkan penyakit buah pinggang.

Subhanallah, setiap  perintah & larangn Rasulullah saw pasti bermanfaat bg umatnya.

Terapi air putih :

1. Minum 1 gelas masa bangun tidur dpt membersihkn organ2 dalaman.

2. Mnm seglas air, 30 minit sblm mkn dpt membantu fungsi seluruh pencernaan + buah pinggang.

3. Minum segelas air sblm mandi dpt menurunkan tekanan darah.

4. Minum segelas air sblm tidur dpt mencegah stroke + serangan jantung.

Sebarkan tips sihat ini sebagai nasihat yg bermanfaat...

Harap diamalkan, bukan dibaca dan diforward saja.

Tapi apa2pun, tiada sesiapa yg boleh bantu diri kita, kecuali kita sendiri.

InshaAllah...

THE CHOICE IS YOURS😘

===================
Nota kaki
===================

Villaem CHP-08AR
RM 125 sebulan
Min Kontrak : 2 tahun
Ada 4 suhu Panas, sejuk, suam dan suhu bilik.
COWAY💦 SIHAT SENANG MEWAH
sebagai pengguna saya juga ingin memperkenalkan & mengharapkan peluang utk share kelebihan & respect ttg air agar sama² berkongsi perasaan serta dikurniakan hadiah terindah dengan melihat senyuman yg terukir diwajah family.. tuudiaa..

sebelum ni air sedikit karat & bau, sikit je.. rumah org lain ok je.. tp masalahnya tetap sama, beza cepat atau lambat je.. mmg boleh dibuat masak & minum sbb air tu still baru masak je.. je.. je.. tp xleh simpan byk & lama sbb 2,3hari dah nmpk dlm bekas simpanan air minum tu sisa² karat turun kebawah & bau pn dh lain sikit.. itu laa NILAI sumber makan minum seharian keluarga & tetamu.. hhmm.. jgn tegur tahap kebersihan makan minum harian diluar sana klu dlm rumah sendiri tak terkawal..

SELESAI MASALAH MASA
dh tak semalas dulu dh nk kena tgu air masak lg adoii & skrg dgn sepantas gaban dapat bancuh minuman panas, sejuk, bancuh susu budak, air utk masakan dsb yg TERJAMIN bersih, sedap, khasiat & HALAL utk keluarga, tetamu, kanak² sbb masing² reti p tekan sendri nk panas suam sejuk bagai hikk³

RUMAH, PEJABAT, KEDAI, KELAS dsb
・fridge sesak gn botol² air sejuk
・tunggu masak & simpan air hangat
・angkat & sesak rumah dgn botol² besar

NO MORE・NO MORE・NO MORE

No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas sokongan anda..

JB Search

Custom Search

JB World

JOHOR KINI

JOHOR KINI
Johor Kini

Johor Bahru Map

Marilah Blog!

Dunia Kini

free counters